Standardy a normy
Normy, štandardy a nariadenia EN, EU, EC | ||||||||
Jednorazové rukavice patria medzi osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP), ktoré upravujú normy, nariadenia a smernice EÚ. Všetky typy našich rukavíc spĺňajú základné požiadavky na osobný ochranný prostriedok a sú vhodné pre styk s potravinou. Niektoré naše rukavice spĺňajú nároky na použitie v zdravotníctve. Význam a plnenie jednotlivých právnych úprav OOPP nájdete v tejto tabuľke. | ||||||||
PPER (EU) 2016/425 Cat. I (Všeobecné) | Smernica o osobných ochranných prostriedkoch zahŕňajúca zodpovednosť distribútorov, posúdenie rizík ochrany, nároky na označenie a registráciu značky. | |||||||
PPER (EU) 2016/425 Cat. III (Všeobecné) | Smernica o osobných ochranných prostriedkoch zahŕňajúca zodpovednosť distribútorov, posúdenie rizík ochrany, nároky na označenie a registráciu značky, spĺňa: CE2777, EN 420:2003+A1:2009, EN ISO 374-1:2016, EN ISO 374-1:2016/TYPE B, EN ISO 374-4:2013, EN ISO 374-5:2016. | |||||||
EN 420 (Obecné) | Norma stanovuje všeobecné požiadavky a príslušné skúšobné postupy pre navrhovanie a konštrukciu rukavíc, odolnosť materiálu rukavíc proti prieniku vody, nezávadnosť, pohodlie a účinnosť. | |||||||
EN 455 (Zdravotníctvo | Norma pre lekárske rukavice na jednorazové použitie zaoberajúce sa zaoberá nepriepustnosťou (tesnosťou) rukavíc, fyzikálnymi vlastnosťami, biologickou bezpečnosťou a dobou skladovateľnosti. | |||||||
MDR(EU) 2017/745 (Zdravotnictví) | Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady MDR a na neho naviazané predpisy a ISO normy prinášajú požiadavky na systém pre riadenie rizík, technickú dokumentáciu či klinickú hodnotenie zdravotníckych pomôcok, zavádza tzv systém jedinečnej identifikácie zdravotníckych pomôcok (UDI) a s tým súvisiace administratívne a registračné povinnosti. | |||||||
EC 1935/2004 (Potravinárstvo | Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o materiáloch a predmetoch určených pre styk s potravinami. vytvára požiadavky na materiál alebo predmet, ktorý je určený pre priamy alebo nepriamy styk s potravinami, že musí byť dostatočne stabilný, aby sa zabránilo prechodu látok do potravínv množstvách, ktoré by mohli ohroziť ľudské zdravie alebo spôsobiť neprijateľnú zmenu v zložení potravín. | |||||||
EC 2023/2006 (Potravinárstvo) | Nariadenie Komisie (ES) o správnej výrobnej praxi pre materiály a predmety určené pre styk s potravinami. Upravuje všetky fázy výroby, spracovania a distribúcie materiálov a predmetov, až po fáze výroby východiskových materiálov. | |||||||
EU 10/2011 (Potravinárstvo) | Nariadenie Komisie (EU) o materiáloch a predmetoch z plastov určených na styk s potravinami. |